Kijktip: Walk With Me

Kijktip: Documentaire Walk With Me

 

Het is woensdagochtend er ik heb onverwacht vrij. Het is een herfstige dag. De wind loeit om het huis en om de zoveel tijd valt er een fikse bui. Spontaan komt het idee bij me op om naar de bioscoop te gaan. Die heb ik in geen vijf jaar meer bezocht. En tot mijn vreugdevolle verrassing draait de documentaire over Thich Nhat Hanh, en het leven in Plum Village. Een plek in Frankrijk waar ze dag en nacht mindfulness beoefenen, opgenomen in hun manier van leven.

Met nog acht anderen zit ik voor het grote scherm in Den Haag. Ik moet me wat haasten om op tijd te zijn. De fietstocht door de bossen met oranje en gele kleuren, duurde ietsje langer dan ik dacht. Haast voor een film over onthaasten. Ik kan een lach niet onderdrukken.

Anderhalf uur lang wordt een beeld gegeven van de monniken die in Plum Village leven, en met Thich Nhat Hanh in de hoofdrol. Het zijn mooie plaatjes. De beelden roepen soms vragen op die ieder op naar zijn eigen beleving mag beantwoorden. Bij mij roept het de herinnering op aan de stilte retraite in de Maanhoeve in Exloerveen. Met name de bel die geluid wordt om het kwartier. Op dat moment stopt iedereen even waar hij of zij mee bezig is en ademt een paar maal bewust in en uit, om vervolgens de handeling te vervolgen. Een vlaagje humor wanneer het orkest in beeld komt dat buiten geconcentreerd staat te spelen. De bel klinkt en met een lach stoppen zij midden in het muziekstuk. Een moment om de automatische piloot te doorbreken en bewust te worden van het moment.

De documentaire komt naar mijn idee het beste tot zijn recht als je al bekend bent met mindfulness. Er is geen uitgebreide uitleg.

Voor mij was het een prachtige ervaring. Anderhalf uur verstilling. Een cadeautje met thuis een klein mannetje. Een documentaire waar iedereen de aftiteling rustig afkijkt.

 

Leave a Reply