Nieuw in 2021! Vervolgtraining Mindfulness – Compassievol Leven

De training Compassievol Leven is een vervolgtraining op de Mindfulness training, een verdieping. We gebruiken de vaardigheden die we geleerd hebben tijdens de Mindfulness training, om aan de hand van nieuwe oefeningen, ervaringen en inzichten meer vriendelijkheid en (zelf)compassie te ontwikkelen.

Heb je de mindfulness training nog niet gevolgd, maar wil je graag het programma ‘Compassievol leven’ volgen, dan kijken we samen hoe we dit kunnen combineren.

Wat houdt (zelf)compassie in?

Meestal zijn we voor anderen een stuk milder en compassievoller dan voor onszelf. Denk maar eens aan de volgende situatie: Een vriendin van je heeft net haar baan verloren en zit er helemaal doorheen. Je hebt haar aan de telefoon. Je zegt woorden als ‘het komt wel weer goed’, ‘jij vindt zo iets anders’, ‘neem de tijd die je nodig hebt, overhaast niets’, ‘ik ben er voor je’. Je kunt er een idee bij vormen, toch? Stel je nu eens dezelfde situatie voor, maar dan dat jij jouw baan verliest. Heb je ook zulke vriendelijke en compassievolle woorden in het gesprek met jezelf? De meeste van ons hebben dan opeens een heel andere stem – die van de innerlijke criticus – met een andere toon en andere woorden, en lang niet zo vriendelijk en compassievol meer! Herkenbaar?

Bij Compassievol Leven leren we vriendelijk te zijn voor onszelf en voor anderen wanneer we het moeilijk hebben. En ja, iedereen heeft het op een moment in het leven wel eens zwaar, die momenten zijn er nou eenmaal ook. In de training leren we op een andere manier om te gaan met de (onaangename) ervaringen die op ons pad komen en wanneer we het moeilijk hebben, waarbij we de stem van de innerlijke criticus herkennen, en plaats maken voor een compassievol en vriendelijker stemgeluid. En mede leren we inzien dat we lang niet de enige zijn die af en toe in de knoop met onszelf zit; wat een opluchting geeft dat vaak!

Maar wat levert het op om meer compassievol en vriendelijk te zijn?

Er wordt in toenemende mate onderzoek gedaan naar zelfcompassie. Wat onder andere uit de studies komt dat zelfcompassie gelinkt is aan:

  • minder negatieve gemoedstoestanden, zoals depressie, angst en schaamte, en versterkte positieve gemoedstoestanden, zoals geluk en voldoening in het leven
  • een betere lichamelijke gezondheid en immuunfunctie.
  • een gezonder lichaamsbeeld
  • een verminderd risico op zorgverlenersburn-out

En voor mensen met met veel zelfcompassie geldt vaak dat ze

  • meer bereid zijn tot positief aan gezondheid gerelateerd handelen
  • meer kracht hebben om met moeilijke omstandigheden in het leven om te gaan
  • zorgzamere persoonlijke relaties ervaren
  • meer zelfvertrouwen hebben en sterker gemotiveerd zijn om het beter te doen na mislukking

Uit: Mindful Zelfcompassie, handboek voor professionals – Germer, C., Neff, K., Uitgeverij Nieuwezijds, Amsterdam (2021)

Praktisch

De individuele compassie training bestaat uit acht sessies van anderhalf uur. In deze anderhalve uur ga je (zelf)compassie ervaren door middel van oefeningen, krijg je uitleg over het hoe en wat van (zelf)compassie, en bespreken we jouw ervaringen. En, tijdens de wandeling buiten is er altijd een thee-pauze!

Voor de training maak ik gebruik van het boek ‘Compassie in je Leven’ van Erik van den Brink en Frits Koster. Dit boek ontvang je zodra we de training aanvangen. Daarnaast stuur ik je wekelijks een mail met (zelf)compassie inspiratie, zoals je van mij gewend bent van de mindfulness training. Je haalt ook uit deze training het meeste als je ook thuis oefent.

We kunnen de sessies wekelijks inplannen, maar de voorkeur is om er iets meer tijd tussen te laten, zodat je tussen de wandelsessies door ook voldoende tijd hebt om te oefenen met (zelf)compassie.

Tarieven & Vergoedingen

Wanneer je de gehele compassie training wilt volgen, is er de komende tijd een pakket-tarief van €595,-*. Dit is inclusief het boek ‘Compassie in je Leven’ van Erik van den Brink en Frits Koster & wekelijkse inspiratie. Het kan ook zijn dat je minder sessies wilt, dan maken we een pakket op maat. Neem gerust contact op voor de mogelijkheden.

*Omdat deze training in 2021 nieuw van start gaat, geldt voor de eerste periode een pilot tarief van €350,-.

Vergoedingen

Dit programma is een vervolgtraining op de Mindfulness Training. Bij een aantal zorgverzekeringen, wordt dit programma (deels) vergoed. Je kunt hierover contact opnemen met je zorgverzekeraar, ook kan je op de site zorgwijzer.nl meer informatie vinden.

Met iemand samen de training volgen?

Dat kan! Als je het fijn vindt om met een vriend of vriendin, een klein groepje of bijvoorbeeld met een familielid de training te volgen, is dit ook mogelijk. Er geldt in dat geval een aangepast tarief en de sessies duren vanaf drie deelnemers iets langer. Stuur een mailtje of bel me voor meer informatie als je hier interesse in hebt.

Treat yourself as you would treat a good friend – Kristin Neff –